3 Nisan 2009 Cuma

Kayıp Çocuklar Şehri

Aslıhan Güzeller

Yönetmenliğini Jean-Pierre Jeunet ve Marc Caro’nun yaptığı orijinal adı ‘’La Cité des Enfants Perdus’’ olan Fransız yapımı film fantastik bilim kurgu sevenler için gerçekten izlenmesi gereken bir film…
Filmin konusu ise kısacası şöyle, açık denizde bir platform üzerinde kendine garip bir dünya kuran çılgın bilim adamı Krank, rüya göremediği için yaşlanmaktadır. Çareyi çocukların mutlu rüyalarını çalmakta bulur. Bu sayede hem yaşlanmayacak hem de içinde bulunduğu ruhsal çöküntüden kurtulacaktır. Geliştirdiği rüya makinesini şehrin çocuklarını kaçırarak onlar üzerinde dener. Kendisi gibi klon, birbirinin aynısı 6 kardeş, anneleri ve akvaryumda bir beyin ona amacına ulaşması için yardım etmektedir. Ancak bir gün kasabadaki balıkçılardan One’ın küçük kardeşinin bu adam tarafından kaçırılmasıyla One olaylara karışır. One, küçük bir kızın da yardımıyla kaçırılan kardeşini kurtarmak için Krank’ın korkunç laboratuarına sızmayı başarır.
Film inanılmaz bir atmosfere sahip ve izleyeni de daha başından büyülüyor. Aslında filmin değinilecek noktası o kadar çok ki her sahnesi, karakterleri, hikayesi, görselliği, mekanları... Filmdeki İkiz kadınların müzik kutusunu çaldığı sahneler ve pirelerin ilginç saldırıları, ikizlerin yemek yapma sahneleri çok yaratıcı bir o kadarda etkileyici bir bütünlüğe sahip. Kıyafet tasarımının çok ilginç ve büyüleyici olduğu ve çok özen gösterildiği gözlerden kaçmayacak ayrıntılar arasında yer alıyor. Filmde renkler, fon, görsellik ve muhteşem masalsı anlatım insanı sürüklemeyecek gibi değil.
Başrolde oynayan Ron Perlman (One), muhteşem oyunculuyla dikkatleri üzerinde topluyor. Müzikler ise Angelo Badalamenti tarafından filmi daha gizemli hale getirmiş. Özellikle bazı sahnelerde müzik insanın ruhuna işler nitelikte ve filmin atmosferine daha çok kapılmayı sağlamıştır. 3 gözlü olan yaratık ise bir sahnede kendi ölümünü izlemiş ve bu filme çok farklı bir bakış açısı getirmiştir. Film içinde birçok olay birbirine öyle güzel bir şekilde bağlanmıştır ki hiçbir kopukluk hissetmeden filmi bütünüyle anlaşılır hale getirmiştir.
Filmin bir eksi yanı ise çoğunlukla ilk izlenişte anlaşılamamasıdır. 2 hatta belki 3 kere seyredilmesi gerekebilir. Ama hiçbirinde sıkılmayacak ve tekrar tekrar izlemek isteyeceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder