3 Nisan 2009 Cuma

Kitabın Tarihi / 42 Satır

Ezgi BAŞARIR

Hayatımıza ister istemez her türlü yön veren, eğiten - düşündüren, ağlatan –güldüren, bizi geleceğe, hayata hazırlayan şu kitaplar az yollardan geçmemiş hani…
Günümüzdeki halini alması için yüzyıllar gerekmiş. Şöyle ki; ilk olarak M.Ö. 2500’lü yıllara dayanır en eski kitaplar… Mısırlıların kullandığı papirüs kâğıtları ilk kaynağı oluşturur. Eski Mısırlılar, etkinliklerini, dinsel inançlarını ve tarihlerini bu rulolarda saklamışlar yıllarca. Sonraki kuşaklar da bu tarihi, kitapları okuyarak öğrenmişler.
İlk kitap basımı ise M.Ö. kâğıdı bulan Çinliler tarafından gerçekleşmiştir. 7. yüzyılda tahta kalıplarla blok kitap, 8–9. yy.da ise kâğıt üstüne baskı tekniği geliştirilmiştir. Kuyumcu Alman Johann Gutenberg, basımevini bulmuştur. Tekniğine göre, alfabedeki her harfin madenden kalıplarının yapılması, bu kalıplarla harfler elde edilmesi, harflerle yazı yazılması ve basılması gerekiyordu. 1445’te Mainz’ta 42 satırlık ilk İncil, bu teknikle basıldı. İşte buydu gerçek anlamda yayınlanan ilk kitap. Arkasından basılan 36 satırlık Türk Takvimiyle de devam etti serüven… Evet; gelişerek, yenilenerek, çoğalarak günümüze kadar geldi ve hala da tüm hızıyla devam ediyor bu serüven. Bir kitap; her gün yeni değişimlere olanak yaratıp, yeni bir çığır açmaya devam ediyor. İşin gizemi, kitapları iyi değerlendirebilmek, kendimize gerekli payı, çıkarabilmekte saklı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder