3 Nisan 2009 Cuma

Pan Flüt

Nurşah Alagöz

Her aşk aslında efsane değil midir sevenlere... Gerçeküstü, tozpembe gelmez mi bazen? Öyle bir an gelir ki, hazan yaşamak zorunda kalırsın elinde neyin kaldıysa onunla yetinirsin. Yeter ki sevdiğinin suretini, kocaman yüreğini, çığ gibi sevgisini hatırlatsın sana. Bazen de aşkta imkansızlığı öğrenirsin çaresizce. Dalıp gidersin onun yokluğunun yollarında gözlerindeki yaşlarla. Bir mum gibi ışık verirken karanlığa yok olup gidersin sessizce... yavaşça...
Ona ilk dokunuşun heyecanını yaşarsın bir bebeğin oksijeni içine ilk çekişi gibi. Biraz acı olur içinde daha sonra da hayat. Evet acı olur ilk önce. O acıyı yaşarken belki de bir daha dokunamamanın korkusunu da barındırırsın içinde. Gönlün ansızın bir sığınak olur yarım damlı. Yarısı açık yarısı kapalı. Belki de yarısı imkan, yarısı imkansızlık. Aşka renk katan melodiler vardır, ezgiler vardır dinledikçe rahatladığın, huzur bulduğun.
Tanrılar vardır. Aşık olan tanrılar... Bir “Pan Tanrısı” vardır. Yarı insan yarı keçi olarak tasvir edilir. Frigler’e göre, Kırların, çobanların, doğanın tanrısı. Doğayı korumak için ülkesinde dolaşırken güzeller güzeli orman perisiyle Syrinks'le karşılaşır. Aşık olur ona imkansız olacağını bilmeden. Diller döker ama aşkının karşılığını veremez ona Syrinks. Çünkü o yeminli bir peridir. Kendini Tanrıça Artemis’e adamıştır. Artemis ve rahibeleri sonsuza kadar bakire kalmaya ant içmişlerdi.
Syrinks, Pan’dan kurtulamayacağını iyice anlamıştır artık ve bu yüzden ondan kaçar, kısırdöngüsü başlar. Pan kovalar Syrinks kaçar, Syrinks kaçar Pan kovalar.
En sonunda bir pınarın kenarında tam onu yakalayıp sarılmak ister, ilk dokunuşun heyecanıyla... Bunun üzerine Syrinks, kendisini su kamışı bitkisine çevirir. Pan sadece elindeki kamışlarla kalır çaresizce. Fakat birden bu ortamı hüzünlü ve tatlı bir melodi sarar. Pan sesin elindekilerden geldiğini anlar. Syrinks’in onuruna ve ona olan aşkı için bari bu şekilde benim ol diyerek; 7 kamış keser ve bunları balmumuyla yanyana yapıştırarak güzel melodili Syrinks adını verdiği müzik aletini icat eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder